Allergie

Inleiding

Als een dier (of mens) in contact komt met een stof die normaal niet in het lichaam thuis hoort ontstaat een afweerreactie. Als het om een ziekteverwekker gaat zorgt die afweerreactie er voor dat ziekteverschijnselen worden tegengegaan. Bij allergie is er sprake van een vergelijkbare, maar veel te sterke reactie, die ongewenste verschijnselen als gevolg heeft. Het is goed mogelijk dat een huisdier jaren achtereen met een bepaalde stof in contact is geweest voordat deze een overgevoeligheidsreactie ontwikkelt. Anderzijds kan een contact van enkele weken al voldoende zijn om de overgevoeligheidsreactie te laten ontstaan.

Bij de mens is hooikoorts een bekende vorm van allergie het allergeen (de stof waarop het lichaam reageert) is in dit geval bijvoorbeeld stuifmeel van planten dat wordt in geademd. Dieren vertonen als allergische reactie vooral huidklachten die samengaan met veel jeuk.

Een enkele keer is diarree een gevolg van een overgevoeligheidsreactie bij uitzondering en dan voornamelijk bij katten worden niezen, astma of andere luchtwegverschijnselen gezien.

Oorzaken van allergische reacties
Huidklachten kunnen ontstaan na veel verschillende mogelijkheden om in contact te komen met een allergeen en een groot aantal stoffen kan aanleiding geven tot een allergische reactie. Om een allergische reactie te ontwikkelen moet er een periode contact met de betreffende stof geweest zijn en ook na langere tijd zonder klachten kan een lichaam plotseling een overmatige reactie vertonen.

Voedingsallergie
Bij een voedingsallergie is een bestanddeel van het voedsel de allergene stof. Vaak is het moeilijk aan te tonen om welke voedselbestanddelen het gaat. Het feit dat een hond of kat langdurig een bepaald soort voer goed verdragen heeft sluit helaas niet uit dat hetzelfde voedsel op een zeker moment oorzaak is van huidklachten. Alleen door een langere periode (minstens 6-12 weken!) een dieet te geven dat vrij is van allergene bestanddelen die eerder wel in het voer voorkwamen is een voedingsallergie te achterhalen.

Wat is een voedingsallergie?
Als uw dier wordt verdacht een voedingsallergie te hebben, betekent dit dat het dier overgevoeligheidsreacties ontwikkelt op via de voeding toegediende stoffen. Deze stoffen zijn vaak eiwitten (melk, melkproducten, rundvlees, kip, kippeneieren, maïs, soja, paardenvlees, etc.) of stoffen die gebruikt zijn ter bereiding van droogvoer of blikvoer. We spreken van een voedselovergevoeligheid, omdat zowel een voedselallergie als een voedingsintolerantie (waarbij dus geen immunologische reactie aanwezig is) hetzelfde klinische beeld kan geven. Deze twee reacties zijn op basis van de symptomen niet van elkaar te onderscheiden. Omdat verschillende merken voeders vaak zijn opgebouwd uit dezelfde basiscomponenten en eiwitbronnen kan een allergie voorkomen bij dieren die steeds verschillende voeders krijgen.

Welke dieren krijgen een voedingsallergie?
• Waarschijnlijk speelt bij het ontstaan van een voedingsallergie de erfelijke aanleg  een belangrijke rol.
• Zowel jonge als oude dieren kunnen een voedingsallergie ontwikkelen waarbij, 80% van de dieren voor het eerst symptomen krijgt als ze nog geen jaar oud zijn. Soms zien we zelfs al symptomen bij dieren die nog geen half jaar oud zijn.

Hoe herkennen we een voedingsallergie?
De overgevoeligheidsreacties leiden vaak tot jeukklachten. Heel vaak is de jeuk gelokaliseerd aan de kop, oorschelpen en nek. Ook wordt wel jeuk over het hele lichaam gezien. Maar ontsteking van de huid en kaalheid kunnen ook symptomen van voedingsallergie zijn. Bij de kat zien we nogal eens plekken op de kop. Soms zie je ook maag- en darmklachten. Soms treedt verwarring op met bijvoorbeeld een vlooienallergie of andere allergieën.

Wat is er aan te doen?
Om de diagnose met zekerheid te kunnen stellen, dient u minimaal 6 weken te stoppen met de huidige voeding. Ook allerlei extraatjes, zoals snoepjes of kluifjes, dient u gedurende die periode achterwege te laten. U geeft naast drinkwater een dieet dat bestaat uit de volgende componenten: één eiwitbron (vlees) die uw dier nog nooit eerder gehad heeft (geit, kalkoen, struisvogel) of die zeer weinig allergeen is (lamsvlees) en één koolhydraatbron (rijst). Men noemt dit een eliminatiedieet.

Omdat het zelf maken van zo’n eliminatiedieet erg bewerkelijk is en de ingrediënten veelal bij islamitische slagers moet worden betrokken kunt u ook voor een commercieel hypoallergene voer kiezen dat juist voor dit doel geschikt is. Wanneer de jeuk tijdens de testperiode met dat voer sterk vermindert of zelfs verdwijnt is de diagnose voedingsallergie gesteld. Vervolgens kunt u ervoor kiezen om voortaan een speciale hypoallergene voeding (verkrijgbaar bij de dierenarts) geven om daarmee de problemen voor te blijven.

PRO-BIO-PHARMA  •  100% NATUURLIJK  •  PRO-BIO-PHARMA  •  100% NATUURLIJK  •  PRO-BIO-PHARMA

Wat is Elleboogdysplasie

Onder ED (elleboogdysplasie) verstaan we een stoornis in de ontwikkeling van het ellebooggewricht.
We kennen tenminste 4 vormen van ED:

  1. LPC (los proces coronoideus)
  2. OCD (osteo chondritis dissecans)
  3. LPA (los proces anconeus)
  4. INC (incongruentie van de gewrichtsvlakken)
    Sommige honden vertonen meerdere vormen tegelijk

Alle vier vormen van ED vertonen min of meer dezelfde symptomen:

  1. Voorpoot-kreupelheid, op z’n vroegst op de leeftijd van 5 maanden, maar kreupelheid kan ook pas veel later worden waargenomen.
  2. Naar buiten draaien van de ondervoeten van een of beide voorpoten kan soms gezien worden (in ongeveer 60% van de gevallen)
  3. Ellebooggewricht overvuld met gewrichtsvloeistof
  4. Ontwikkeling van gewrichtsirritatie

Wat is Heupdysplasie

Bij HD (heupdysplasie) is de aansluiting tussen heupkop en heupkom te los. Er zijn verschillende oorzaken van het ontstaan van heupdysplasie. Hierdoor ontstaat schade aan het gewrichtskraakbeen. Dit veroorzaakt pijn en gewrichtsontsteking. De (jonge) hond loopt daardoor pijnlijk, heupwiegend of het liefst helemaal niet. De hond blijft meer liggen (ook met spelen), gaat snel zitten, moeilijk overeind komen, minder rennen of lopen en er is mogelijk een klikkend geluid van de heupen hoorbaar. Bij de volwassen hond ontstaat blijvende gewrichtsvervorming en artrose. De volwassen hond vertoont HD pijn bij opstaan vooral als de rustperiode volgt op een grote inspanning (zoals spelen met andere honden, lange wandeling, etc.) Door de artrose zal de hond bepaalde bewegingen niet eer kunnen en/of willen uitvoeren. (zoals spelen, springen, draven, etc.)

Wat is Artrose

Artrose (osteoarthritis) is de progressieve verslechtering van het gewrichtskraakbeen oftewel het (articulaire) kraakbeen. Er kunnen bij, een en hetzelfde dier, een of meerdere gewrichten met deze aandoening behept zijn. Een andere term die vaak gebruikt wordt om deze aandoening te beschrijven is de degeneratieve gewrichtsziekte. De term artrose wordt gebruikt bij uitbreiding van de veranderingen in het bot onder het gewrichtskraakbeen.

Artrose ontstaat doordat er meer gewrichtskraakbeen verloren gaat dan dat door het lichaam geproduceerd kan worden. Het kraakbeen verslechtert en soms verdwijnt het helemaal. Bij artrose vermindert ook de vloeistof in het gewricht. Deze vloeistof, synoviale vloeistof (of synovium geheten) is nodig om het gewricht soepel te laten draaien en om het schokken te absorberen. Door slijtage van het gewrichtskraakbeen en een vermindering van de schokabsorberende vloeistof in de gewrichten kunnen botten over elkaar schuren, wat veel pijn veroorzaakt.

PRO-BIO-PHARMA  •  100% NATUURLIJK  •  PRO-BIO-PHARMA  •  100% NATUURLIJK  •  PRO-BIO-PHARMA

Heeft u nog vragen, neem contact met ons op