Verschillende aandoeningen

Wat is Artrose

Artrose (osteoarthritis) is de progressieve verslechtering van het gewrichtskraakbeen oftewel het (articulaire) kraakbeen. Er kunnen bij, een en hetzelfde dier, een of meerdere gewrichten met deze aandoening behept zijn. Een andere term die vaak gebruikt wordt om deze aandoening te beschrijven is de degeneratieve gewrichtsziekte. De term artrose wordt gebruikt bij uitbreiding van de veranderingen in het bot onder het gewrichtskraakbeen.

Artrose ontstaat doordat er meer gewrichtskraakbeen verloren gaat dan dat door het lichaam geproduceerd kan worden. Het kraakbeen verslechtert en soms verdwijnt het helemaal. Bij artrose vermindert ook de vloeistof in het gewricht. Deze vloeistof, synoviale vloeistof (of synovium geheten) is nodig om het gewricht soepel te laten draaien en om het schokken te absorberen. Door slijtage van het gewrichtskraakbeen en een vermindering van de schokabsorberende vloeistof in de gewrichten kunnen botten over elkaar schuren, wat veel pijn veroorzaakt.

 

Wat is Heupdysplasie

Bij HD (heupdysplasie) is de aansluiting tussen heupkop en heupkom te los. Er zijn verschillende oorzaken van het ontstaan van heupdysplasie. Hierdoor ontstaat schade aan het gewrichtskraakbeen. Dit veroorzaakt pijn en gewrichtsontsteking. De (jonge) hond loopt daardoor pijnlijk, heupwiegend of het liefst helemaal niet. De hond blijft meer liggen (ook met spelen), gaat snel zitten, moeilijk overeind komen, minder rennen of lopen en er is mogelijk een klikkend geluid van de heupen hoorbaar. Bij de volwassen hond ontstaat blijvende gewrichtsvervorming en artrose. De volwassen hond vertoont HD pijn bij opstaan vooral als de rustperiode volgt op een grote inspanning (zoals spelen met andere honden, lange wandeling, etc.) Door de artrose zal de hond bepaalde bewegingen niet eer kunnen en/of willen uitvoeren. (zoals spelen, springen, draven, etc.)

 

Wat is Elleboogdysplasie

Onder ED (elleboogdysplasie) verstaan we een stoornis in de ontwikkeling van het ellebooggewricht.
We kennen tenminste 4 vormen van ED:

  1. LPC (los proces coronoideus)
  2. OCD (osteo chondritis dissecans)
  3. LPA (los proces anconeus)
  4. INC (incongruentie van de gewrichtsvlakken)

    Sommige honden vertonen meerdere vormen tegelijk