Drop Down MenuAllergie
Door dierenarts R. Janssen, adviseur van ProBioPharma Nederland BV

Inleiding

Als een dier (of mens) in contact komt met een stof die normaal niet in het lichaam thuishoort ontstaat een afweerreactie. Als het om een ziekteverwekker gaat zorgt die afweerreactie er voor dat ziekteverschijnselen worden tegengegaan. Bij allergie is er sprake van een vergelijkbare, maar veel te sterke reactie, die ongewenste ver-schijnselen als gevolg heeft. Het is goed mogelijk dat een huisdier jaren achtereen met een bepaalde stof in contact is geweest, voordat deze een overgevoeligheids-reactie ontwikkelt. Anderzijds kan een contact van enkele weken al voldoende zijn om de overgevoeligheidsreactie te laten ontstaan.

Bij de mens is hooikoorts een bekende vorm van allergie; het allergeen (de stof waarop het lichaam reageert) is in dit geval bijvoorbeeld stuifmeel van planten dat wordt in geademd. Dieren vertonen als allergische reactie vooral huidklachten die samengaan met veel jeuk.

Een enkele keer is diarree een gevolg van een overgevoeligheidsreactie; bij uitzonde-ring en dan voornamelijk bij katten worden niezen, astma of andere luchtweg-verschijnselen gezien.

Oorzaken van allergische reacties
Huidklachten kunnen ontstaan na veel verschillende mogelijkheden om in contact te komen met een allergeen en een groot aantal stoffen kan aanleiding geven tot een allergische reactie. Om een allergische reactie te ontwikkelen moet er een periode contact met de betreffende stof geweest zijn en ook na langere tijd zonder klachten kan een lichaam plotseling een overmatige reactie vertonen.

Voedingsallergie
Bij een voedingsallergie is een bestanddeel van het voedsel de allergene stof. Vaak is het moeilijk aan te tonen om welke voedselbestanddelen het gaat. Het feit dat een hond of kat langdurig een bepaald soort voer goed verdragen heeft sluit helaas niet uit dat hetzelfde voedsel op een zeker moment oorzaak is van huidklachten. Alleen door een langere periode (minstens 6-12 weken!) een dieet te geven dat vrij is van allergene bestanddelen die eerder wel in het voer voorkwamen is een voedingsallergie te achterhalen.

Wat is een voedingsallergie?
Als uw dier wordt verdacht een voedingsallergie te hebben, betekent dit dat het dier overgevoeligheidsreacties ontwikkelt op via de voeding toegediende stoffen. Deze stoffen zijn vaak eiwitten (melk, melkproducten, rundvlees, kip, kippeneieren, maïs, soja, paardenvlees, etc.) of stoffen die gebruikt zijn ter bereiding van droogvoer of blikvoer. We spreken van een voedselovergevoeligheid, omdat zowel een voedsel-allergie als een voedselintolerantie (waarbij dus geen immunologische reactie aan-wezig is) hetzelfde klinische beeld kan geven. Deze twee reacties zijn op basis van de symptomen niet van elkaar te onderscheiden. Omdat verschillende merken voe-ders vaak zijn opgebouwd uit dezelfde basiscomponenten en eiwitbronnen, kan een allergie voorkomen bij dieren die steeds verschillende voeders krijgen.

Welke dieren krijgen een voedingsallergie?
Waarschijnlijk speelt bij het ontstaan van een voedingsallergie de erfelijke aanleg
   een belangrijke rol.
Zowel jonge als oude dieren kunnen een voedingsallergie ontwikkelen, waarbij
   80% van de dieren voor het eerst symptomen krijgt als ze nog geen jaar oud zijn.
   Soms zien we zelfs al symptomen bij dieren die nog geen half jaar oud zijn.

Hoe herkennen we een voedingsallergie?
De overgevoeligheidsreacties leiden vaak tot jeukklachten. Heel vaak is de jeuk gelokaliseerd aan de kop, oorschelpen en nek. Ook wordt wel jeuk over het hele lichaam gezien. Maar ontsteking van de huid en kaalheid kunnen ook sympto-men van voedingsallergie zijn. Bij de kat zien we nogal eens plekken op de kop. Soms zie je ook maag- en darmklachten. Soms treedt verwarring op met bijvoor-beeld een vlooienallergie of andere allergieën.

Wat is er aan te doen?
Om de diagnose met zekerheid te kunnen stellen, dient u minimaal 6 weken te stoppen met de huidige voeding. Ook allerlei extraatjes, zoals snoepjes of kluifjes, dient u gedurende die periode achterwege te laten. U geeft naast drinkwater een dieet dat bestaat uit de volgende componenten: één eiwitbron (vlees) die uw dier nog nooit eerder gehad heeft (geit, kalkoen, struisvogel) of die zeer weinig allergeen is (lamsvlees) en één koolhydraatbron (rijst). Men noemt dit een eliminatiedieet.
Omdat het zelf maken van zo'n eliminatiedieet erg bewerkelijk is en de ingrediënten veelal bij islamitische slagers moet worden betrokken, kunt u ook voor een commer-cieel hypo-allergene voer kiezen dat juist voor dit doel geschikt is. Wanneer de jeuk tijdens de testperiode met dat voer sterk vermindert of zelfs verdwijnt, is de diagnose voedingsallergie gesteld. Vervolgens kunt u ervoor kiezen om voortaan een speciale hypo-allergene voeding (verkrijgbaar bij de dierenarts) geven om daarmee de proble-men vóór te blijven.

Lees meer over de andere vormen van allergie bij hond en kat:

Vlooienallergie
Atopie (Atopische dermatitis)

Onze Allergie-dieetproducten

Drop Down Menu
Drop Down Menutop van de pagina
 
 

Copyright © 2012 2life Webdesign - All Rights Reserved

Disclaimer & Privacy